پیگیری بارنامه هوایی

وارش

با پیگیری بارنامه هوایی شما می‌توانید اطلاعاتی را در مورد بسته ارسالی خود دریافت کنید و از وضعیت آن آگاهی یابید. بارنامه هوایی یا air waybill یک سند دارای اعتبار است که شرکت حمل و نقل هوایی آن را ارائه می‌کند. در این سند اطلاعات دقیقی درباره بار ارسالی نوشته می‌شود. در واقع تمام مواردی که در این بارنامه وجود دارد، مانند یک قرارداد برای ارسال‌کننده و شرکت حمل و نقل هوایی عمل می‌کند. افراد برای این که بدانند بار ارسالی آن‌ها در چه وضعیتی قرار دارد، می‌توانند با استفاده از اطلاعات درون بارنامه بار خود را پیگیری کنند. در ادامه مطالبی را در مورد پیگیری بارنامه حمل و نقل هوایی بیان می‌کنیم. با ما همراه باشید.

درباره بارنامه هوایی

قبل از این که بخواهیم درباره پیگیری بارنامه هوایی صحبت کنیم، ابتدا باید بدانید که بارنامه چیست؟ همان طور که در ابتدای مطلب هم اشاره کردیم بارنامه سندی برای حمل و نقل کالا‌ها است. این سند از طرف شرکت حمل و نقل ارائه می‌شود. برای حمل و نقل بار و کالا‌های مختلف؛ بارنامه یک مدرک مهم و ضرروی محسوب می‌شود. بارنامه یا Bill of lading به طور کلی برای جابه جایی و حمل و نقل بار به سه صورت وجود دارد. بارنامه زمینی برای حمل بار به شکل زمینی، بارنامه دریایی برای حمل بار از طریق دریا و کشتی و بارنامه هوایی برای حمل هوایی کالا توسط شرکت حمل و نقل ارائه می‌شود. بارنامه هوایی برای ارسال کالا از طریق هواپیما به عنوان یک مدرک یا رسید در نظر گرفته می‌شود. این مدرک هنگام تحویل و ترخیص کالا حتماً باید ارائه شود. اطلاعات بسیاری از جمله مشخصات فرستنده و گیرنده بار، کد فرودگاه‌ها، شرکت حمل و نقل، هزینه‌ها، کد بارنامه و . . . در این سند قابل مشاهده هستند. این بارنامه در واقع سندی است که مطابق آن بار ترخیص می‌شود، بنابراین باید هنگام نوشتن بارنامه‌ها به اطلاعات درج شده در آن دقت کنید تا بعد‌ها دچار مشکل نشوید. یکی از مزیت‌های بارنامه برای شما امکان پیگیری بار ارسال شده است. با استفاده از کدی که در اختیارتان قرار می‌گیرد، می‌توانید بررسی کنید که بار دقیقاً در چه وضعیتی است.

اطلاعات درج شده در بارنامه هوایی

بارنامه هوایی مدرک و سندی درباره بارِ ارسال شده است که با استفاده از اطلاعاتی که در این قرارداد نوشته می‌شود، به راحتی امکان‌پذیر خواهد بود. اما شاید بخواهید بدانید که چه مواردی در بارنامه‌ها ذکر می‌شوند؟ در این اسناد جزئیات مهمی در خصوص بار و فرستنده و گیرنده آن را می‌توان ملاحظه کرد. در زیر به برخی از اطلاعات موجود در بارنامه‌ها اشاره می‌کنیم.
  • مشخصات فرستنده بار
  • مشخصات گیرنده کالای ارسالی
  • نام شرکت حمل و نقل هوایی
  • کد مربوط به فرودگاهی که بار از آن جا ارسال می‌شود
  • کد مربوط به فرودگاه مقصد
  • حجم بار
  • میزان ارزش بار
  • توضیحات مربوط به نوع بار
  • و…

بارنامه هوایی به چه صورت است؟

بارنامه هوایی یا همان air waybill یک صفحه اطلاعات درباره بار و مشخصات مربوط به آن است. به طور کلی ۸ نسخه از این سند وجود دارد که دارای رنگبندی متفاوتی هستند. از این ۸ نسخه ۳ مورد آن به عنوان نسخه اصلی محسوب می‌شود. نسخه سبز رنگ که یکی از نسخه‌های اصلی به شمار می‌رود، نسخه شرکت حمل و نقل است. نسخه دوم کپی گیرنده خواهد بود و این سند اصلی رنگ صورتی دارد. نسخه دیگر آن نسخه فرستنده است. این نسخه هم جزء نسخه‌های اصلی به شمار می‌رود. رنگ بارنامه نسخه فرستنده آبی رنگ است. اما نسخه رنگی دیگری وجود دارد که رسید ترخیص و تحویل بار خواهد بود. این نسخه به رنگ قهوه‌ای است. علاوه بر این نسخه‌ها ۴ نسخه دیگر هم وجود دارد که سفید رنگ هستند.

آشنایی با جزئیات در بارنامه هوایی

پیش از آن که چگونگی پیگیری بارنامه هوایی را مورد بررسی قرار دهیم، ابتدا بهتر است درباره جزئیات آن صحبت کنیم. اگر یک بارنامه را مشاهده کنید، می‌بینید که در قسمت بالا و سمت راست لوگو مربوط به شرکت حمل و نقل هواپیمایی درج شده است. اگ دقیق‌تر نگاه کنید جزئیاتی مانند میزان ارزش مشخص شده برای گمرک هم در همین قسمت خواهید دید. از دیگر جزئیاتی که در این سند قابل مشاهده است و برای پیگیری بارنامه هوایی مورد استفاده خواهد بود، کد مربوط به بارنامه را می‌توان نام برد. این کد دارای یازده رقم است. علاوه بر این نام شرکت حمل و نقل هوایی به همراه آدرس آن هم در این برگه نوشته می‌شود. اگر نگاهی به سمت چپ بارنامه بیاندازید، مشخصات گیرنده و فرستنده، کد فرودگاه‌ها در مبدا و مقصد به چشم می‌خورد. موارد دیگری که در این بارنامه وجود دارد، وزن بار به صورت ناخالص، مقدار قطعات، تمامی هزینه‌ها، نوع بار، حجم بار و به طور کلی اطلاعات بار ارسالی است. بخشی دیگر از این بارنامه را به اطلاعاتی همچون زمان، مکان و تاریخ اختصاص داده‌اند. علاوه بر آن میزان مالیات‌ها و هزینه‌ها هم در این سند مشخص شده است. در بارنامه قسمتی به عنوان محل امضای فرستنده در نظر گرفته‌اند.

انواع بارنامه حمل و نقل هوایی

برای حمل و نقل هوایی بار دو نوع بارنامه وجود دارد. هر کدام از این بارنامه‌ها دارای شرایطی هستند. در ادامه انواع بارنامه هوایی را به شما معرفی می‌کنیم. بارنامه Master Air Waybill: این بارنامه که به صورت مخفف MAWB نوشته می‌شود، یک قرار داد تنظیم شده از طرف شرکت حمل و نقل هوایی است. این بارنامه اصلی به صورت آماده وجود دارد و تمام قوانین و شرایط مربوط به ارسال کالا در آن مشخص شده است. فرستنده بار در این بارنامه Shipper و گیرنده آن Consignee است. House Air Waybill: یکی دیگر از انواع بارنامه هوایی HAWB را می‌توان نام برد. این نوع از بارنامه را فورواردر ارائه می‌کند؛ بنابراین قوانین و شرایط حمل و نقل هم توسط فورواردر مشخص می‌شود. در این بارنامه‌های HAWB لوگو شرکت درج نشده است. این بارنامه‌ها بر خلاف نوع قبلی از پیش آماده و چاپ شده نیستند. با تحویل بار به شرکت حمل و نقل هوایی یک بارنامه (هاوس) به فرستنده ارائه می‌شود. پس از آن با تحویل بار از شرکت حمل‌کننده به خط هوایی بارنامه دیگری (مستر) در اختیار شرکت حمل و نقل هوایی قرار می‌گیرد که برای پیگیری بارنامه هوایی می‌توان از اطلاعات آن استفاده نمود.

پیگیری بارنامه حمل و نقل هوایی چگونه انجام می‌شود؟

گاهی اوقات شاید لازم بدانید که اطلاعاتی درباره بسته ارسالی خود کسب کنید. خطوط هوایی برای حمل و نقل کالا‌ها معمولاً یک وب سایت معتبر دارند که این امکان را برای فرستندگان بار به وجود آورده‌اند تا از وضعیت بار آگاهی یابند که شاید چگونگی پیگیری بارنامه هوایی برای شما سؤال باشد. در واقع زمانی که کالا و بار خود را از طریق هواپیما ارسال می‌کنید، برای اطلاع از وضعیت و موقعیت آن می‌توانید با مراجعه به سایت در بخش پیگیری بار؛ اطلاعات مورد نیاز را به دست بیاورید. این پیگیری با استفاده از کدی که درون بارنامه قرار دارد، انجام می‌شود؛ به عنوان مثال با وارد کردن کد بارنامه می‌توانید بفهمید بار شما در آن لحظه در چه منطقه‌ای است.

موارد مهم در پیگیری بارنامه هوایی

با داشتنِ بارنامه حمل و نقل هوایی به راحتی می‌توانید بار خود را پیگیری نمایید، اما برخی از افراد هستند که دقیقاً اطلاعی از چگونگی پیگیری کردن وضعیت بار خود ندارند. درون همه بارنامه‌ها کدی تحت عنوان کد پیگیری برای بارنامه هوایی درج کرده‌اند که با استفاده از این کد پیگیری بار کار سختی نخواهد بود. خطوط هوایی حمل و نقل بار هر کدام یک کد مخصوص دارند که در بارنامه به عنوان پیشوند کد پیگیری قرار گرفته است. اگر بتوانید تشخیص دهید که این کد به کدام خط هوایی مربوط می‌شود، خواهید فهمید که بار شما توسط چه خط هوایی ارسال شده است. در ادامه ما چند کد مربوط به هر خط هوایی را برای شما بیان می‌کنیم تا در صورت مشاهده این کد‌ها بدانید مربوط به چه خط هوایی هستند.
  • ۱۷۶ پیشوند خط حمل و نقل هوایی امارات است. این کد پیگیری بارنامه هوایی را اگر در برگه خود مشاهده کردید، بدانید که بار از طریق خط هوایی امارات ارسال شده است.
  • ۵۳۷ به خط حمل و نقل هوایی ماهان مربوط می‌شود.
  • ۰۲۰ کدی مربوط به خط هوایی لوفت هانزا است.
  • ۱۵۷ کد مشخص شده خط هوایی قطر محسوی می‌شود.
  • ۰۹۶ خط حمل و نقل هوایی ایران ایر را نشان می‌دهد.

جمع‌بندی

گاهی پیگیری بارنامه هوایی برای ارسال‌کنندگان بار بسیار مهم است. برای برخی این سؤال وجود دارد که چگونه کالای ارسالی خود را پیگیری نمایند. با در دست داشتن بارنامه و کد پیگیری داخل آن می‌توانید به سایت خط هوایی مراجعه نمایید و در بخش مربوطه با وارد کردن کد اطلاعات بار خود را به دست‌آورید. با مطالبی که بیان شد سعی داشتیم شما را برای پیگیری بار و کالا‌های ارسالیتان از طریق خطوط هوایی راهنمایی کنیم و توضیحاتی در این خصوص در اختیارتان قرار دهیم.

برخی از سؤالات متداول

در بارنامه چه اطلاعاتی درمورد فرستنده و گیرنده وجود دارد؟

به طور کلی در بارنامه‌ها اطلاعاتی در مورد نام فرستنده و گیرنده و همچنین آدرس آن‌ها نوشته خواهد شد.

کد پیگیری در بارنامه هوایی چند رقمی است؟

کد بارنامه دارای ۸ رقم است که یک پیشوند ۳ رقمی دارد. این کد سه رقمی مشخص‌کننده خطوط هوایی حمل‌کننده بار است.

بارنامه هوایی چند نسخه اصلی دارد؟

بارنامه حمل و نقل هوایی دارای چندین نسخه است که از میان آن‌ها سه نسخه اصلی با رنگ‌های متفاوت وجود دارد.

چند نوع بارنامه هوایی داریم؟

بارنامه هوایی در دو نوع مستر و هاوس ارائه می‌شوند.