واردات بار تجاری برای تأمین نیازهای یک کشور صورت میگیرد. گاهی یک کشور برای این که بتواند پاسخگوی احتیاجات مردم باشد، به وارادات کالا روی میآورد. اما واردات بار چیست و چگونه انجام میشود؟ این از جمله سؤالاتی به شمار میرود که ممکن است برای بسیاری از شما پیش آمده باشد. تمامی کشورها زمانی که نمیتوانند یک کالا را در کشور خود تولید کنند، آن را از کشورهای تولیدکننده دیگر تهیه خواهند.
عوامل مختلفی وجود دارد که سبب میشوند کشورها برای تأمین کالا به فکر واردات بیافتند. گاهی واردات میتواند از تولید یک محصول به صرفهتر باشد. در ادامه به طور کلی مطالبی را درباره واردات بار بررسی خواهیم کرد و توضیحات بیشتری در این زمینه بیان میکنیم. با ما همراه باشید.
آشنایی کامل با واردات بار
واردات بار و کالا به این صورت است که کشوری محصولی را تولید کرده است و کشوری دیگر که به آن محصولات نیاز دارد، آن را وارد میکند. برخی از کشورها به دلیل این که توانایی تولید کالاهایی را ندارند، اقدام به واردات کالای مد نظر خود میکنند. حتی گاهی به خاطر این که تولید محصول در داخل کشوری بسیار هزینه بر است، واردات کالا را به عنوان راه حل مناسبتری برای تأمین آن میدانند.
عوامل مختلفی میتوانند بر واردات تأثیرگذار باشند و مقدار آن را تعیین کنند. در بسیاری از کشورها شرایط تولید یک کالا فراهم نیست و نمیتوانند کالای مورد نیاز جامعه را در داخل کشور تولید کنند. در این وضعیت برای این که کالا را تهیه کنند و در اختیار مردم قرار دهند، آن را از کشور صادرکننده خریداری خواهند کرد.
معمولاً تمام کشورها سعی میکنند که میزان واردات بار تجاری و صادرات را کنترل نمایند و تا آن جایی که میتوانند میزان صادرات بیشتری داشته باشند. به طور کلی کشوری از لحاظ اقتصادی میتواند پیشرفت کند که صادرات آن بیشتر از وارداتش باشد.
شیوه انجام واردات بار
برای وارد کردن کالاها به کشور دو روش وجود دارد. یک روش به صورت مستقیم است که در آن مشتریان مستقیماً برای انجام کارهای واردات اقدام میکنند و تمام مدارک لازم را جمعآوری مینمایند، سپس کالا و بار مورد نظر به طور مستقیم وارد ایران خواهد شد. روشی دیگر نیز برای واردات کالا وجود دارد که به شکل غیر مستقیم انجام میشود.
همان طور که میدانید ایران در حال حاضر تحریم شده است و نمیتواند از تولیدکنندگان خارجی در آمریکا و کشورهای اروپایی کالایی خریداری کند؛ اما روش غیر مستقیم شرایطی را به وجود میآورد که بتوان از طریق کشوهای دیگر به عنوان واسطه واردات کالا را به ایران انجام داد.
چند نوع واردات بار وجود دارد؟
به طور کلی انواع واردات بار به پنج دسته تقسیم میشوند. هر کدام از این انواع شرایط و ویژگیهای مخصوص به خود را دارند. در ادامه این پنج نوع را به شما معرفی میکنیم و به بررسی آنها میپردازیم.
واردات بار به صورت قطعی
واردات قطعی با توجه به نوع پرداخت و هزینههای کالا به شیوههای مختلفی انجام میشود که در زیر به برخی از آنها اشاره میکنیم.
- برای افزایش اعتبار واردات را از محل ارز خریداری شده توسط سیستم بانکی انجام میدهند.
- واردات با استفاده از ارز آزاد انجام میشود.
- واردات بار تجاری در برابر صادرات بدون واگذاری به شخصی دیگر به غیر از صادرکننده
- واردات بار در برابر صادرات و ارائه دادن پروانه صادراتی به نام صادرکننده یا فردی دیگر که به صورت رسمی به او واگذار شده است.
- واردات بار بدون این که ارز از مکان سرمایهگذاری انتقال داده شود.
واردات بار به صورت موقت
ورود موقت کالا به این صورت است که برخی از کالاها با یک شرایط خاص میتوانند به گمرک وارد شوند. اما این کالاها باید پس از مدت مشخصی که گمرک برای آنها در نظر میگیرد، خارج شوند. توجه کنید که این کالاها باید بدون تغییر بمانند. در زیر چند نمونه از انواع واردات بار به شکل موقت را نام میبریم.
- وارد کردن بار برای نمایشگاههای مختلف
- وارد کردن تجهیزات صنعتی و دستگاهها برای استفاده در کارخانهها.
- واردات کالایی برای امدادرسانی و کمک به دیگران.
- وارد کردن تجهیزاتی برای انجام تعمیرات ماشیها و قطعات دستگاهها.
- و . . .
ورود کالاهای مرجوعی
کالاهای مرجوعی به کالاهایی گفته میشود که پس از این که وارد گمرک خواهند شد، به خاطر وجود شرایطی باید به گمرک خروجی آن باز گردانده شوند. این گونه بارها در بستهبندی خود به همان صورت که در گمرک هستند، پلمب میشوند. پس از آن یک اظهار نامه به صاحب بار ارائه میشود و یک اظهار نامه هم برای کمرگ خروجی بار ارسال خواهد شد، سپس یک نسخه دیگر هم از آن در بایگانی قرار میدهند.
مدتی زمان برای مرجوع کردن کالا به صاحب بار فرصت داده میشود. اگر این زمان به اتمام برسد و صاحب بار اظهار نامه را به گمرک خروجی تحویل نداده باشد، گمرک ورودی برای گرفتن استعلام اقدام میکند تا متوجه شود که آیا بار به گمرک مرزی خروجی تحویل داده شده است یا خیر، که در غیر این صورت مطابق قوانین با بار مرجوعی برخورد خواهند کرد.
واردات به صورت ترانزیت خارجی
یکی دیگر از انواع واردات بار به صورت ترانزیت است. در این نوع واردات بار از یک کشور برای رسیدن به مقصد از کشوری دیگر عبور میکند؛ یعنی این بار از یک طرف وارد خواهد شد و از طرفی دیگر برای رسیدن به مقصد خود از مرزی دیگر خارج میشود. ترانزیت خارجی از جمله واردات و صادرات قطعی به شمار نمیرود و لازم نیست عوارض حقوق گمرکی پرداخت شود.
ترانزیت داخلی
یکی دیگر از واردات بار تجاری ترانزیت داخلی است. در این نوع از ترانزیت کالاهایی که گمرک نشدهاند، برای ترخیص از یک گمرک به گمرکی دیگر فرستاده میشوند تا مراحل ترخیص آن انجام شود.
مراحل واردات بار چگونه است؟
برای این که یک بار از کشوری خارجی وارد ایران شود، باید مراحل مختلفی انجام گیرد. برای واردات بار تجاری ابتدا باید بار را از کشور مبدا به خوبی بستهبندی کنند. پس از بستهبندی از طریق وسایل حمل و نقل، باید برای بارگیری انتقال داده شوند. در مرحله بعد باید اقدامات لازم جهت اخذ مجوزهای مورد نیاز در گمرک صورت گیرد.
برای ارسال کالاها ارائه بارنامه یکی از مهمترین مراحل است و در نهایت باید مدارک مربوطه و اسناد برای ترخیص و تحویل کالا در ایران ارائه شود.
هزینههای مربوط به واردات بار در ایران
یکی از مهمترین موارد در واردات هزینه واردات بار تجاری است. با توجه به این که شرایط مختلفی برای وارد کردن کالا از کشورهای خارجی به ایران وجود دارد، هزینههای آن هم متفاوت خواهد بود. در واقع هزینههای مربوط به واردات بار از کشورهای گوناگون مشابه نیست و برای هر کدام باید به صورت کاملا جدا و مجزا بررسی شود.
نکته دیگری که باید در مورد واردات بار به ایران بدانید، این است که راههای مختلفی برای وارد کردن کالا به کشور وجود دارد؛ از این رو هزینه واردات بار تجاری با در نظر داشتن این موضوع متفاوت است. کالایی که از راه زمینی وارد کشور میشود، با واردات آن کالا از طریق حمل و نقل هوایی هزینه یکسانی ندارند؛ پس این که واردات از راه دریایی، زمینی یا هوایی انجام شده باشد، بسیار مهم است.
علاوه بر اینها میزان هزینهها در شرکتهای حمل و نقل بار به یک صورت نیست و هر کدام تعرفه خاص خود را دارند.
واردات بار به صورت هوایی چه مزایایی دارد؟
همان طور که اشاره کردیم راههای زیادی برای وارد کردن بار از کشورهای مختلف به ایران وجود دارد. برای واردات کالا راههای دریایی، زمینی و هوایی فراهم هستند. وارادات بار تجاری به صورت هوایی میتواند مزایای زیادی به همراه داشته باشد. یکی از این مزایا در رابطه با امنیت کالاهای ارسالی است. باری که به صورت حمل و نقل هوایی برای واردات انتقال داده میشوند، امنیت بیشتری هم دارند.
اما مزیت دیگر این روش واردات کالا سرعت رسیدن محموله به کشور است. این روش نسبت به روش زمینی و دریایی سریعتر انجام میشود. معمولاً در انتقال بار و جابه جایی کالاهای وارداتی در حمل و نقل هوایی دقت بیشتری به خرج میدهند.
جمعبندی
هرگاه کشوری نتواند در تأمین کالای مورد نیاز جامعه موفق شود، برای وارد کردن آن از دیگر کشورها اقدام میکند. به طور کلی چند نوع واردات بار تجاری وجود دارد که در این مطلب به آنها اشاره کردیم. هزینههای واردات بار با توجه به عوامل و شرایط مختلف متفاوت است. ما سعی کردیم این عوامل را برای شما بیان کنیم و علاوه بر این مراحل مختلفی برای واردات کالا باید طی شوند که این مراحل را مورد بررسی قرار دادیم.
برخی از سؤالات متداول
آیا هزینههای واردات بار به ایران متفاوت است؟
بله هزینههای وارد کردن کالا به ایران مطابق عوامل مختلفی تعین میگردد و این هزینهها با توجه به شرایط متفاوت هستند.
واردات بار به ایران به چند روش انجام میشود؟
واردات بار به دو شیوه انجام میگیرد. یک روش واردات به شکل مستقیم و یک روش به صورت غیر مستقیم خواهد بود.
انواع واردات بار تجاری کدامها هستند؟
به طور کلی واردات بار به پنج صورت انجام میشود که شامل واردات قطعی، واردات موقت، کالای مرجوعی، ترانزیت خارجی و ترانزیت داخلی است.
واردات بار به کشور از چند طریق امکانپذیر خواهد بود؟
واردات به کشور میتواند از سه طریق انجام شود. کالا یا بار از طریق دریا وارد کشور شوند، واردات بار به صورت زمینی باشد و یا کالاها را از طریق حمل و نقل هوایی به کشور وارد کنند.