صادرات بار تجاری

صادرات به معنای انتقال اجناس از کشور مبدا به کشورهای دیگر است. اگر انتقال بار از طریق رعایت قوانین گمرکی هر دو کشور انجام شود، فروشنده‌ی کالا را صادر کننده و خریدار کالا را واردکننده می­گویند. در این مقاله، شما با معانی حوزه صادرات بار تجاری آشنا شده و همچنین مراحل صادرت برایتان به تفصیل بررسی می­شود.

صادرات بار تجاری چیست؟

ارسال بار هوایی

از زمان­های قدیم، صادرات بار در بین نقاط مختلف جهان مرسوم بوده است. راه ابریشم مسیری است که در گذشته از طریق آن هزاران جابجایی کالا صورت گرفته است. صادرات به معنی انتقال بار از یک کشور به کشوری دیگر است اما این جابجایی بار باید از راه­های قانونی و رعایت قوانین گمرکی صورت گرفته باشد که در غیر این­صورت به کالای منتقل شده کالای قاچاق می­گویند. برای صادرات کلا محدودیتی وجود ندارد و صادرکنندگان می­توانند به تمام نقاط جهان محصولات خود را ارسال کنند.

صادر کننده که یک شخص حقیقی یا حقوقی است باید دارای کارت بازرگانی یا مجوز وزارت بازرگانی باشد.

صادرات کالا از این نظر حائز اهمیت است که در افزایش تولید ناخالص کشور تأثیر فراوانی دارد. همچنین، شرکت صادرکننده محصولات می­تواند سود زیادی کند و ارز قابل توجهی وارد کشور می­شود. تمام مراحل مختلف صادرات بسیار اهمیت دارند و نیاز به تجربه و دانش کافی دارد تا هم در وقت و هم هزینه صادرکننده صرفه­جویی شود.

مزایا و معایب صادرات بار تجاری

امروزه بسیاری از شرکت­ها، کالاهای خود را به سایر نقاط جهان صادر می­کنند. با این حال صادرات بار مزایا و معایبی دارد که در ادامه به بررسی آن­ها می­پردازیم.

صادرات کالا مزایای قابل توجهی دارد که شامل موارد زیر است

  • کالای تجاری تولیدشده شرکت به نقاط مختلف جهان معرفی می­شود.
  • ورود ارز خارجی به چرخه اقتصادی کشور افزایش می­یابد.
  • شرکت می­تواند با کالاهای خارجی رقابت کند.
  • هزینه­های تولید کاهش می­یابد.
  • به منظور حفظ موقعیت رقابتی خود باید کیفیت محصولات را حفظ کرده و افزایش دهند.
  • سود حاصل از تولید و فروش کالای تجاری افزایش می­یابد.

معایب صادرات کالا نیز شامل 4 مورد می­شود

صادرات بار تجاری

  • برای شرکت های کوچک و متوسط صادرات کاری سخت و دشوار است.
  • گاهی تفاوت فرنگی بین کشور صادرکننده و واردکننده مشکل­ساز می­شود.
  • عدم دسترسی به خدمات پس از فروش محصولات، یکی از مهم­ترین مشکلات برای واردکنندگان است.
  • مراحل لازمی که باید صادرکننده طی کند در بعضی موارد بسیار طولانی و سخت است.

 

انواع صادرات کالا

صادرات بار به سه دسته کلی تقسیم می­شوند که شامل صادرات قطعی، صادرات موقت و مجدد است.

  • صادرات قطعی، خروج کالا از گمرک کشور که به منظور فروش و مصرف در کشور مقصد است را گویند و به دو شکل، قطعی تجاری و قطعی غیرتجاری است. در صادرات قطعی تجاری، مقادیر کالای صادر شده زیاد است و در غیر تجاری، مقدار کالای صادر شده کم است که برای بازاریابی، هدیه و یا سایر مصارف غیرتجاری است که معمولا از طریق پست یا فریت­بار انجام می­شود.
  • صادرات موقت، خروج کالا از گمرک کشور برای نمایش در نمایشگاه، کامل­کردن محصول در سایر کشورها و یا تعمیر دستگاه­های خارجی است که بعد از مدتی دوباره به کشور صادرکننده بازگردانده می­شود.
  • صادرات مجدد، در این نوع صادرات، کالایی از مبدأ به کشور دوم ارسال می­شود و در این کشورکالای وارد شده نیازی به ترخیص از گمرک آن را ندارد و به مقصد اصلی ارسال می­شود.

روش­های صادارت کالا

روش های صادرات بار دارای قوانین و هزینه­هایی است که در ادامه به بررسی آن­ها می­پردازیم.

صادرات مستقیم بار

در این روش، خودِ شرکت صادرکننده اقدام به صادرات کالا می­کند. در این روش، شرکت در کشورهای مقصد بازاریابی کرده است و مشتری خود برای ارسال محصول یا خدمات مورد نظر را دارد.

تمام مراحل مربوط به این نوع صادرات وظیفه واحد تولیدی است و اکثر تاجران با این نوع روش آشنایی دارند و تلاش می­کنند با استفاده از آن کالای خود را صادر کنند.

صادرات غیرمستقیم بار

در این روش، صادرکردن کالا توسط خود شرکت انجام نمی­شود و یک واسطه ارسال کالا را انجام می­دهد. در واقع شرکت­های مدیریت صادرات، بازاریابی بین­المللی و حتی اشخاص حقیقی ماهر قادر به انجام این نوع صادرات برای شما هستند.

مهم ترین مزایای صادرات غیرمستقیم کالا شامل موارد زیر است:

  • هزینه­های اقامت در کشور مقصد و یا رفت و آمد کاهش می­یابد.
  • در وقت صرفه­جویی می­شود.
  • نیازی به دریافت مجوزهای صادرات بار نمی­باشد.

 

ولی این نوع روش معایبی نیز دارد. در صادرات غیرمستقیم نمی­توان با مشتری بصورت واقعی ارتباط داشت و نیازهای مشتری قابل درک نیست. نمی­توان برروی قیمت آخر کنترل داشت و همچنین سود کمتری نیز نسبت به روش مستقیم دارد زیرا هزینه قابل توجهی باید به شرکت یا شخص واسطه پرداخت کرد.

انواع بارهای صادراتی

طبق قوانین ، کالاها شامل سه دسته هستند که تنها دسته اول قابلیت صادرات را دارد:

1- کالاهای مجاز که می­توانند از کشور خارج شوند ولی مشروط به اینکه در قالب قوانین بین­المللی و داخلی به تصویب رسیده باشد و شامل محصولات کشاورزی، وسایل صنعتی – الکترونیکی و … است. این نوع کالاها باید تمام مراحل صادرات را بطور صحیح و کامل طی کرده باشند تا بعنوان کالای مجاز صادراتی شناخته شوند و در غیر اینصورت کالای ممنوع می­باشند.

ارسال بار صادراتی به صورت هوایی و زمینی

2- کالاهای مجاز که نیازی به تعرفه­های گمرکی برای ورود و خروج ندارند مانند بار حمل­شده توسط مسافران.

3- کالاهای کاملاً ممنوع به بارهایی گفته می­شود که تحت هیچ شرایطی نباید از مرز کشور عبور کند و طبق قوانین شرعی (ماهواره، مشروبات الکلی) و یا قانونی (آثار باستانی و میراث فرهنگی) ممنوع می­باشند.

موارد دیگر که خروج آن­ها از کشور ممنوع نیست شامل: کالا برای نمایش در نمایشگاه­های خارجی، تابلوی نقاشی و اثرهای فرهنگی دیگر که مجوز وزارت ارشاد را دارند، فیلم و کتاب­هایی که نشر آن­ها در کشور ممنوع نیست، ارسال کالا برای آزمایش و یا تعمیر.

روش­های حمل و نقل کالاهای تجاری بین کشورها

  • صادرات هوایی: در این روش، بار تجاری توسط هواپیما به مقصد اصلی ارسال می­شود و سریع­ترین و امن­ترین روش برای حمل بار است.
  • صادرات زمینی: در این روش، حمل بار به کشور مقصد توسط تریلی و کامیون انجام می­شود و یا برای کامل کردن حمل و نقل توسط روش­های هوایی و دریایی بکار می­رود. بعنوان مثال برای جابجا کردن کالای تجاری از بندر به مقصد اصلی از روش زمینی استفاده می­شود.
  • صادرات مرکب: در این روش، از چند روش مختلف (دریایی، زمینی، هوایی و ریلی) برای حمل و نقل بار استفاده می­شود.
  • صادرات ریلی: در این روش، از قطارهای باری برای انتقال بار استفاده می­شود و نسبت به روش هوایی مقرون به صرفه است.
  • صادرات دریایی: در این روش، انتقال کالا به کشور مقصد کاملاً با کشتی انجام می­شود. این نوع صادارت بیشتر برای محموله­هایی که حجم بالایی دارند صورت می­گیرد زیرا در هزینه انتقال بار صرفه­جویی می­شود ولی مدت زمان بیشتری برای رسیدن بار به کشور مقصد صرف می­شود.

هزینه صادارت کالا چقدر است

هزینه­های صادرات بستگی به مراحل مختلفی دارد که باید برای صدور کالا انجام میشود. مراحل صادرکردن کالا از ایران به کشورهای مقصد شامل موارد زیر است:

  • مرحله اول، هزینه کانتینر اجاره شده است که می­تواند 20 تا 40 فوت باشد و همچنین مسافت حمل بار تجاری از مبدا تا گمرک است که هزینه مربوط به بخش اول را باید از شرکت­های مرتبط جویا شد.
  • در مرحله دوم، ممکن است کالای صادراتی به چند روز یا چند ماه انبار کردن در گمرک نیاز داشته باشد. هر چه مقدار بارِ شما نسبت به بارهای موجود در گمرک بیشتر باشد، هزینه انبارداری هم افزایش می­یابد.
  • مرحله سوم، روش انتخابی شرکت برای ارسال کالا است.
  • مالیات گمرک است که لازم نیست صادر کننده مالیاتی را پرداخت کند زیرا مالیات در گمرک برای ترخیص کالا است که مربوط به واردکننده می­باشد.
  • گمرک بعنوان حقوق برای حفظ و ترخیص کالا 4 درصد از سود صادرات را برداشت می­کند.
  • هزینه­های مربوط به حمل بار از گمرک به کشتی، هواپیما، قطار و یا تریلی است و دستمزد کارگرانی که جابجایی بار را انجام می­دهند نیز به عهده شرکت صادرکننده است.

مراحل صادرات کالا

قبل از شروع فعالیت برای صدور کالا ابتدا باید بازار هدف را بخوبی بشناسید و همچنین کاملاً با مراحل صادرات آشنایی داشته باشد که مراحل شامل موارد زیر است:

1- زیرساخت­های مورد نیاز صادرات تامین شود؛ مانند وسایت فروشگاهی و کارت ویزیت دیجیتال انگلیسی

2- مجوزهای صادرات کالا را از سازمان­های مربوطه دریافت کنند.

3- بازار هدف خود را بخوبی شناسایی کنند.

4- قدرت خرید مشتریان و قیمت مورد نظر برای فروش کالا را مشخص و تحلیل کنند.

5- کیفیت کالای مورد نظر برای صادرات را با بازار هدف خود در خارج متناسب کنند.

6- مزایایی را برای رقابت با بازار خارجی ایجاد کنند.

7- ثبت برند انجام شود.

8- بازاریابی مناسب در کشور مقصد را انجام دهند.

9- برای نقل و انتقال ارزی آمادگی لازم را داشته باشند.

10- اسناد لازم برای حمل و نقل و ترخیص بار تجاری را تهیه کنند.

جمع‌بندی

در این مقاله به تفصیل مزایا و معایب صادرات، روش­ها و مراحل صادرات توسط شرکت­ها توضیح داده شد اما باید به این نکته هم توجه داشت که طی کردن تمامی مراحل و آشنایی با قوانین مربوط به این حوزه نیازمند دانش و تجربه کافی، برنامه­ریزی دقیق و مهارت است که بدین منظور ما در آژانس کارگو شما را راهنمایی خواهیم کرد تا در وقت و هزینه خود صرفه­جویی کنید  کارتان را هم به بهترین شکل ممکن پیش ببرید.

برخی از سوالات متداول

آیا صادرات کالا هزینه مشخصی دارد؟

خیر، هزینه ها بر اساس نوع بار، وزن بار و کشور مقصدتان متغیر است.

چند روش برای صادرات بار وجود دارد؟

صادرات بار به کشورهای مختلف از دو طریق مستقیم و غیر مستقیم انجام می‌شود.

آیا هر کسی و با هر میزان از تجربه و آگاهی توانایی انجام صادرات را دارد؟

خیر، بدون شک برای اینکه کار صادراتتان به بهترین شکل ممکن پیش برود و سود خوبی هم بدست بیاورید، باید با افراد و شرکتهای حرفه‌ای و کاربلد در این زمینه مشورت داشته باشید.